

Psikolojik destek, bireylerin ruh sağlığı sorunlarını ele almak ve çözmek amacıyla başvurdukları bir hizmettir. Psikolojik destek alınması gereken durumlar, genellikle bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen psikolojik sorunlarla ilişkilidir. Psikolojik destek alınması gereken bazı durumları aşağıda sizler için derledik:
Depresyon, sürekli düşük ruh haline, enerji kaybına ve ilgi kaybına yol açan bir ruh sağlığı sorunudur ve insan bu süreç içerisinde neredeyse hiçbir şey yapmak istemez. Depresyon belirtileri varsa, profesyonel bir psikoterapist veya psikiyatristten yardım almak önemlidir. Terapi, bilişsel davranış terapi, kişiler arası ilişkiler terapisi, ilaç tedavisi veya bunların kombinasyonu hastanın ihtiyaçları doğrultusunda planlanarak uygulanır.
Anksiyete bozuklukları, aşırı endişe, korku ve stresle karakterizedir. Genellikle yaygın anksiyete bozukluğu ve sosyal anksiyete bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür sorunları ele almak için bireylere bilişsel davranış terapi, maruz bırakma terapisi veya ilaç tedavisi gibi yöntemlerle yardımcı olunmaktadır.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu, insan yaşamı içerisinde bazen trajik olaylarla karşılaşabilir. Bu deprem, trafik kazası ve bunun gibi ağır bir olay olabileceği gibi günlük yaşam içerisinde kişinin trajik olay olarak anlam yüklediği herhangi bir olay da olabilir. Trajik olaylar sonrasında yaşanan Travma Sonrası Stres Bozukluğu, terapistlerin ve psikiyatristlerin yardımına ihtiyaç duyulan bir durumdur. Terapi, kişinin travma sonrası stres belirtilerini yönetmeye yardımcı olabilir. TSSB de yine bilişsel davranışçı terapi EMDR terapisi gibi yöntemler kullanılarak sağaltım yapılır.
Aile İçi İlişkiler ve İlişki Sorunları, Sosyal bir canlı olan insanın aile içinde yaşadığı çatışmalar, partner ilişkilerinde karşılaşılan sorunlar ve iletişim zorlukları gibi ilişki sorunları için çift terapisi veya aile terapisi ile karşılaşılan sorunlara çözüm yolları üretilerek yaşam kalitesi yükseltilmeye çalışılır.
Bağımlılık Sorunları, Alkol, tütün mamulleri, uyuşturucu madde veya günümüzde giderek yaygınlaşan teknoloji bağımlılığı gibi bağımlılıklarla mücadele eden bireyler için psikoterapi ve destek grupları önemlidir.
Özsaygı eksikliği, kişinin kendine olan inancı, kendisini yeterince tanıyamamasından kaynaklı olarak becerilerinin ve yeterliliklerinin farkında olamaması nedeniyle psikoterapi ve bireysel terapi ile ele alınır.
Psikolojik destek alınması gerektiğinde, yardım aramak en önemli adımdır. Terapist veya psikiyatrist, kişinin özel ihtiyaçlarına ve durumuna uygun bir tedavi planı oluşturacaktır. Bu tedavi planı, terapi, ilaçlar, destek grupları veya diğer terapötik yöntemleri içerebilir. Psikolojik destek süreci, kişinin daha iyi bir ruh sağlığına ve yaşam kalitesine kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
Unutmayın ki psikolojik destek almak bir zayıflık göstergesi değil, bir güçlülüktür. Herkes zaman zaman duygusal zorluklarla karşılaşabilir ve profesyonel yardım almak, bu sorunların üstesinden gelmek için önemli bir adımdır.