YKS TERCİHLERİ ve MESLEK SEÇİMİ

Yine bir Temmuz ayı ve 17-18 yaşındaki gençlerin tüm yaşamlarını etkileyecek Meslek Seçimi arifesindeyiz. Türk Dil Kurumu'na göre MESLEK; Belli bir eğitim ile kazanılan, sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş olarak tanımlanmaktadır.

İnsan hayatındaki 3 seçim kişinin tüm yaşamını etkilemektedir: aş, eş ve iş seçimi. Bünyesine uygun yemek seçmeyen kişi rahatsızlık yaşar. Anlaşabileceği, ortak noktaları olmayan bir eş seçen kişinin evliliği mutluluk getirmez ve uzun sürmez. İlgi, yetenek ve değerlerine uygun olmayan bir iş seçen kişi seçtiği işi severek yapamaz; bu da bir ömür boyu mutlu olmasını engeller.

Kişinin gelecekteki yaşam tarzının belirlenmesinde meslek seçimi bir dönüm noktasıdır. Gelecekteki hayatının kalitesi, mutluluğu ve yaşam standartları, seçilecek olan meslekle doğru ve isabetli karar verilmesiyle alakalıdır. Hayattaki en önemli şey kişinin "MUTLU" olmasıdır. Kişinin mutluluğunu doğrudan etkileyen olaylardan biri de çalışma hayatıdır, doğru meslek seçimidir.

Çalışma hayatında ve özel hayatta mutlu olmanın, iyi bir kariyer elde etmenin ilk adımı kişiliğe uygun meslek seçmekle mümkündür. Kendine uygun meslek seçmiş olan kişilerin işlerini severek yaptığını, mesleğinde ilerlediğini ve böylece hem coşkulu hem mutlu hem de verimli olarak yaşamlarını. Daha üst bir gelir seviyesinde sürdürdüğünü gözlemekteyiz.

Buna karşılık yetenekleri ve ilgilerine uygun olmayan meslek seçen kişilerin ise; çalışmaya karşı isteksiz, işe devamsız oldukları, iş verimlerinin düşük olduğu, yeniliklere direndikleri ve her zaman mesleklerini değiştirme gayreti içinde oldukları görülmektedir. Bu, hem mutsuzluğu yaşayarak çalışmaya gayret eden kişi için hem de işveren için istenmeyen bir durumdur.

Meslek seçimi; çağdaş bir toplumda kişinin en önemli gelişim görevlerinden biridir. Bu seçimi yaparken önemli olan, bir kişinin sahip olduğu özellikleri en iyi kullanabileceği ve beklentilerini en iyi biçimde karşılayacak olan mesleği seçebilmesidir.

Meslek seçmek; hayat biçimini seçmek demektir. Bu nedenle doğru ve gerçekçi seçim yapılması önemlidir. Doğru bir seçme işlemi yapabilmek, başka bir deyişle sağlıklı karar verebilmek için şunlar gereklidir:

  • Kişinin hangi işleri ne derece yapabildiğinin farkında olması, çeşitli konulardaki yeteneklerini doğru, gerçekçi ve ayrıntılı olarak değerlendirebilmesi,
  • Kişinin bir eğitim ortamından, bir çalışma alanından, kısaca bir meslekten neler beklediğini açık ve net bir biçimde ifade edebilmesi, mevcut seçenekleri inceleyip başka seçenekler olup olmadığını araştırması,
  • Seçeneklerin her birinin isteklerine ve koşullarına ne derece uygun olduğunu değerlendirerek; istenilen yönleri en fazla, istenmeyen yönleri en az ve erişme olasılığı en yüksek olana yönelmesi gerekmektedir.

2024 YSK’ye 3.036.945 aday başvuru yaptı. 16 Temmuz’da sonuçlar açıklandı ve tercih süreci başladı. İlk defa tercihte bulunacak adaylardan tutun da okuduğu bölümden memnun olmayıp tekrardan sınava girip tercihte bulunacak adaylar, bir yükseköğretim kurumunu bitirip tekrardan sınava girip tercihte bulunacak adaylar da bulunmaktadır. Doğru tercih ve meslek seçmenin önemi aşikârdır. Tecrübelerimiz sonucunda doğru ve etkili tercih yapamayan birçok öğrenci, okumuş olduğu bölümden memnun kalmayıp Üniversiteyi bıraktıklarını ve tekrardan YKS’ ye girdiklerini görmekteyiz. Bu da kişi hayatından 2-3 yılın boşa geçmesine sebep olmaktadır. Geri gelmeyen tek şeyin "zaman" olduğunun bilincinde olanlar haliyle meslek seçiminin önemini de bilmektedirler. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan kişiler bu süreçte gençlerin kafasını oldukça karıştırmaktadırlar. Tercih yapacak gençler, bu süreçte profesyonel yardım alarak seçimlerini doğru bir şekilde yapmalıdırlar. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenler, tercih yapacak öğrenci ve velilere doğru ve etkin bilgilendirme yapmaktadırlar. Gençlerin tercih yapmalarında profesyonel olarak destekte bulunmaktadırlar. Tercih yapacak gençler ve velileri, okul rehberlik servislerinden mutlak surette bilgi ve destek almalıdırlar.

Hüseyin TEKDEMİR

Psikolojik Danışman

Eğitim ve Kariyer Danışmanı